لولهها انواع متفاوتی دارند و یکی از محبوبترین انواع آنها، لوله گالوانیزه است. انتخاب لوله مناسب در شرایط متفاوت لولهکشی، تأثیر مهمی بر نتیجه کار دارد و میتواند روی دوام، کیفیت نهایی و همچنین نوع نگهداری لوله تأثیر بگذارد. لوله گالوانیزه به لولههایی گفته میشود که طی فرآیند گالوانیزاسیون قرار میگیرند و برای شرایطی خاص آماده میشوند. اگر این سوال در ذهنتان ایجاد شده است که لوله گالوانیزه چیست؟ و یا دوست دارید در مورد فرآیند ساخت، کاربرد، انواع و قیمت لوله گالوانیزه بیشتر بدانید بهتر است در ادامه این مقاله از وبسایت دکتر تأمین با ما همراه باشید.
لوله گالوانیزه Galvanized tube به لولههایی گفته میشود که توسط لایهای محافظ از جنس روی پوشش داده میشوند و در برابر عوامل محیطی و همچنین رطوبت و زنگ زدگی مقاومت پیدا میکنند. این لولهها به دلیل داشتن روکش در برابر آب و رطوبت مقاوم هستند و از آنها بیشتر برای انتقال آب استفاده میشد.
جالب است بدانید که تاریخچه تولید فلزات گالوانیزه به سال 1837 باز میگردد. اولین نمونه شناخته شده از آهن گالوانیزه در قرن 17 و بر روی یک ذره در کشورهندی مشاهده شد. در اوایل قرن 20 این فرآیند به عنوان جایگزین مناسبی برای استفاده از لولههای چدنی و سربی در لولهکشیهای آب سرد در نظر گرفته شد.
درست در حوالی جنگ جهانی دوم لولههای مسی و پلاستیکی جایگزین لوله درزدار گالوانیزه برای آب آشامیدنی شدند و استفاده از این لولهها به دلیل تغییر رنگ و بوی آب آشامیدنی پس از یک مدت کاهش پیدا کرد.
هر چقدر ضخامت لایه گالوانیزه فلز روی در سطح لوله بیشتر باشد، دوام و مقاومت لوله گالوانیزه نیز بیشتر خواهد بود. از طرف دیگر برخی لولهها هم از داخل و هم از بیرون گالوانیزه میشوند و این موضوع میتواند دوام این لولهها را بسیار بیشتر کند و تا 70 سال افزایش دهد.
لولههای گالوانیزه با توجه به نوع ساخت به دو نوع لوله گالوانیزه سرد و گرم تقسیم میشوند که در ادامه میتوانید با ویژگیهای هر یکی از این لولهها بیشتر آشنا شوید.
برای پاسخ به این سوال که لوله گالوانیزه گرم چیست باید بدانید که این موضوع به فرآیندی که لوله آهنی گالوانیزه تولید میشود، اشاره دارد. برای تولید لوله گالوانیزه لوله آهنی در استخری از فلز روی فرو برده میشود. سپس فلز مذاب روی با آهن واکنش نشان میدهد و یک لایه آلیاژ روی، برروی لوله آهنی گالوانیزه ایجاد میشود. لوله گالوانیزه گرم آبکاری یکنواختی دارد و لایه ضخیمتری از فلز روی را در سطح لوله ایجاد میکند و از طرف دیگر با استفاده از این روش عمر لوله بیشتر خواهد شد.
نکته دیگری که باید در مورد لوله گالوانیزه گرم بدانید این است که رنگ لوله گالوانیزه گرم سفید نقرهای است و سطحی براق دارد.
لوله گالوانیزه سرد یا الکتروگالوانیزه نوعی فرآیند متفاوت از گالوانیزاسیون است. مقدار گالوانیزه در این روش بسیار کمتر از روش گرم است و فقط شامل 10 تا 50 گرم در هر متر مربع میشود. مقاومت و دوام لولههایی که به روش گالوانیزه سرد تولید میشوند، بسیار کمتر است و معمولاً شرکتهای کوچک با تجهیزات قدیمی از این فرآیند گالوانیزاسیون استفاده میکنند.
قیمت لوله فلزی گالوانیزه سرد به طور معمول بسیار کمتر از لوله گالوانیزه گرم است و این موضوع موجب میشود تا برخی از افراد از این لولهها استفاده کنند.
لولههای گالوانیزه سرد سطحی صافتر نسبت به انواع گالوانیزه گرم دارند، این لولهها معمولاً به رنگ زرد یا سبز هستند و ممکن است با رنگهای دیگری مثل سفید مایل به آبی نیز دیده شوند. معمولاً لایه گالوانیزه ایجاد شده روی لوله نازک است و این موضوع روی کیفیت این لولهها بسیار مؤثر است. در انتها بعد از اینکه لوله به این سوال ذهنی خود که گالوانیزه سرد چیست پاسخ دادید، لازم است بدانید که استفاده از این لولهها در ساختمانهای تازه ساخت ممنوع است.
برای تولید لوله آهنی گالوانیزه از لولههای آهنی استفاده میشود. این لولههای درزدار که از ورقههای آهنی ساخته شدهاند، بعد از گالوانیزه شدن به رنگ خاکستری تیره تبدیل میشوند و عموماً به صورت لولههای 6 متری برای فروش در بازار یافت میشوند.
امروزه لولههای گالوانیزه یکی از رایجترین انواع لولهها برای ساخت پروژههای بزرگ ساختمانی هستند و برای انتقال فاضلاب شهری و آبیاری مزارع به وفور مورد استفاده قرار میگیرند. جالب است بدانید که تا قبل از سال 1970 از لوله فلزی گالوانیزه برای انتقال آب آشامیدنی ساختمانها مورد استفاده قرار میگرفت. اما به مرور این لولهها استفادههای متفاوتتری پیدا کردند.
موارد مربوط به ساخت لوله گالوانیزه:
لولههای درزدار گالوانیزه در برابر سایش و ضربه نیز مقاومت بالایی دارند. پوشش روی سطح این لولهها تا میزان زیادی موجب افزایش استحکام لوله میگردد. این موضوع به خصوص در مورد لولههای گالوانیزه گرم بسیار صادق است و آسیب پذیری این لولهها را بسیار کمتر میسازد. لولههای گالوانیزه مقاومت زیادی در برای آتش سوزی و حرارت دارند و از همین رو گزینه خوبی برای انتقال آب در آتشنشانیها هستند.
در برخی از مواقع برای بالا بردن عمر لولههای گالوانیزه از اقداماتی نظر رنگ کردن و روکش پی وی سی روی این لولهها استفاده میشود.
موارد مربوط به کاربرد لوله گالوانیزه:
لولههای فولادی گالوانیزه ظاهری خاکستری رنگ دارند. یکی از مهمترین مشخصههای این لولهها این است که آهنربا را به خود جذب میکنند، در حالی که لولههای سربی توسط آهنربا جذب نمیشوند. سطح این لولهها ممکن است پس از چند سال استفاده مدام آسیب ببیند و در این صورت مشکلاتی را به بار خواهد آورد. مهمترین مشکلی که بعد از تخریب روکش سطح لوله ایجاد میشود، مربوط به ضعیف شدن فشار آب و همچنین تغییر رنگ و مزه آب است.
همانطور که پیشتر نیز عنوان شد، لولههای گالوانیزه مقاومت زیادی در برابر زنگ زدگی و خوردگی دارند، اما این موضوع به این معنا نیست که این لولهها به هیچ عنوان زنگ نمیزنند. فلز روی خود ممکن است بعد از چندین سال استفاده و قرار گرفتن در شرایط نامساعد زنگ بزند. گالوانیزه کردن یک لوله کمک میکند که عمر لوله تا چند سال بیشتر شود و بعد از مدت زمان طولانیتر شروع به زنگ زدن کند.
بهترین لوله برای آبرسانی در ساختمان کدام است ؟
فلز روی که به عنوان پوشش گالوانیزه روی سطح و داخل این لولهها استفاده میشود، تمایل زیادی به واکنش دادن با مواد معدنی موجود در آب دارد. این امر موجب ایجاد جرم در داخل لوله میگردد و ممکن است پس از مدتی جریان آب ضعیف شود و این موضوع نشان دهنده اهمیت مراقبت از لولهها پس از نصب است. به منظور جلوگیری از اکسید شدن لوله فلزی گالوانیزه و محافظت از آن، لازم است که یک متخصص پس از مدتی اقدام به تمیز کردن داخل لوله کند. برای این کار معمولاً از ترکیب مقداری آب داغ به همراه مایع ظرفشویی و سرکه استفاده میشود.
به طور معمول عمر مفید لوله آب گالوانیزه اگر در شرایطی مناسب استفاده شود میتواند از 50 تا 70 سال باشد و پس از آن لازم است لوله دوباره طی فرآیند گالوانیزاسیون قرار بگیرد یا تعویض شود.
3 نکته مهم که توجه به آنها الزامی است.
نکته یک: برای اتصال لولههای گالوانیزه نباید از جوش استفاده کرد زیرا این کار موجب ایجاد گازی سمی میشود و میتوانند صدماتی جدی به لوله وارد کند.
نکته دو: برای اتصال این لولهها باید حتماً از اتصالات دندهای مخصوص لولههای گالوانیزه استفاده شود.
نکته سه: بزرگترین نقاط ضعف لولههای گالوانیزه حساس بودن این لولهها نسبت به مواد اسیدی است و این مواد میتوانند پوشش گالوانیزه روی لوله را از بین بروند. بهتر است از این لولهها بیشتر در محیطهای ملایم و برای انتقال مواد خنثی استفاده شود.
لولههای فولادی و لوله فلزی گالوانیزه دو نوع متداول از لولههای مورد استفاده برای حمل مایعات و گازها هستند، ضمن شباهتهایی که با هم دارند، بسیار با هم متفاوت هستند. به طور معمول هر دوی این لولهها از فولاد تهیه میشوند، اما لولههای گالوانیزه طی فرآیند گالوانیزاسیون قرار میگیرند و سطح لوله به وسیله فلز روی پوشش داده میشود. لولههای گالوانیزه معمولاً گرانتر از لولههای فولادی هستند که فرایند گالوانیزه شدن را طی نکردهاند.
ردیف | تفاوت لوله گالوانیزه درزدار و لوله مانیسمان |
---|---|
ساختار | در ساخت لوله گالوانیزه درزدار از ورق فولاد و لوله مانیسمان از شمش فولاد استفاده میشود. برای اطلاعات بیشتر به صفحه مشاهده قیمت لوله مانیسمان مراجعه کنید. |
تحمل دمایی | تحمل دمایی لوله مانیسمان از لوله درزدار گالوانیزه بالاتر است. |
فرایند ساخت | لولههای درزدار گالوانیزه با ایجاد جوش ساخته میشوند که این روند در لوله مانیسمان دیده نمیشود. |
تنوع سایز | تنوع در سایز و ضخامت لوله مانیسمان بیشتر از سایر لولههای فلزی است. |
استفاده | لوله گالوانیزه معمولا مورد استفاده در فعالیتهای سادهتر که نیاز به مقاومت بالایی نیست استفاده میشود، برعکس لولههای مانیسمان. |
انشعاب | اتصالات هر یک متناسب با نوع لوله تغییر میکند و باید نکات ایمنی هر یک را دانست. |
قیمت | لولههای فولادی گالوانیزه نسبت به لولههای فولادی مانیسمان ارزانتر میباشند. |
لولههای فولادی معمولاً راحتتر از لولههای گالوانیزه آسیب میبینند و فرسوده میشوند. از طرفی لولههای فولادی برای انتقال گاز مناسبتر هستند و لولههای گالوانیزه بیشتر برای انتقال مایعات کاربرد دارند. لولههای درزدار گالوانیزه به دلیل وجود درز و جوش برای انتقال گاز مناسب نیستند و بهتر است برای این کار حتماً از انواع لوله بدون درز یا مانیسمان استفاده شود. به علاوه هزینه اتصالات گالوانیزه و فرآیند ساخت این لولهها نسبت به لولههای فولادی بیشتر است.
برای اطلاعات بیشتر درباره مزایا و کاربردهای لولههای مانیسمان میتوانید مقاله لوله مانیسمان چیست؟ انواع و کاربرد لوله مانیسمان را مطالعه کنید.
به طور معمول برای ساخت لولههای گالوانیزه از لولههای فولادی و آهنی استفاده میشود که این موضوع میتواند روی قیمت لوله گالوانیزه تأثیر بگذارد. از طرف دیگر نوع فرآیند گالوانیزاسیون برای گالوانیزه کردن لوله عامل مهم دیگری است که بر هزینه ساخت لوله تأثیر دارد. توجه داشته باشید که ضخامت لوله نیز بر قیمت آن موثر است، برای مثال قیمت لوله گالوانیزه 8 اینچ با لولهای که ضخامت کمتری دارد، متفاوت است.
شما میتوانید برای استعلام از قیمت فروش انواع لوله گالوانیزه ساختمانی و همچنین سایر لولهها و تجهیزات ساختمانی با کارشناسان دکتر تأمین تماس بگیرید و در کمترین زمان، محصولات مورد نیاز خود را به صورت عمده سفارش دهید.
امروزه برندهای معتبر زیادی در داخل کشور اقدام به تولید لوله گالوانیزه نمودهاند که با استفاده از تجهیزات و دانش لازم برای این کار فرآیند گالوانیزاسیون لولهها را انجام میدهند. یکی از برندهای لوله گالوانیزه، برند سپنتا است که با داشتن 13 خط لوله سازی، از شرکتهای پیشگام در تولید انواع لوله گالوانیزه است. از طرف دیگر لوله گالوانیزه ساوه و درپاد نیز دو برند معتبر ایرانی دیگر هستند که لولههای گالوانیزه تولید میکنند.
مهمترین مزایای لولههای گالوانیزه چیست؟
محافظت از لوله در برابر خوردگی، کم هزینه بودن فرآیند گالوانیزاسیون و همچنین غیر سمی بودن روی برای بدن.
در صورت آسیب دیدن روکش گالوانیزه لوله چه اتفاقی میافتد؟
در این شرایط لوله نسبت به رطوبت حساسیت زیادی پیدا میکند و با قرار گرفتن در معرض رطوبت و اکسیژن خیلی زود دچار زنگ زدگی و پوسیدگی میشود.
رایجترین انواع لولههایی که گالوانیزه میشوند، چه لولههایی هستند؟
به طور معمول لولههای آهنی و فولادی دو نوع متداول لولهها هستند که طی فرآیند گالوانیزاسیون قرار میگیرند. اما سایر انواع لولهها نیز برای این کار استفاده میشوند.
روش گالوانیزاسیون گرم رایجتر است یا سرد؟
روش گالوانیزاسیون گرم بسیار رایجتر از روش سرد است و مقاومت و عمر لوله گالوانیزه گرم بیشتر است.
تفاوت لوله درزدار گالوانیزه با لوله مانیسمان گالوانیزه چیست؟
برای تولید لوله درزدار گالوانیزه از ورق فولادی استفاده میشود و برای تولید لولههای مانیسمان یا بدون درز گالوانیزه، فرآیند گالوانیزاسیون روی شمش فولادی انجام میشود.
امروزه از لولههای گالوانیزه در صنایع مختلفی استفاده میشود و ویژگیهای این لولهها موجب شده تا به یکی از رایجترین انواع لولهها در صنایع ساختمانی و کشاورزی تبدیل شوند. این لولهها نسبت به انواع لولههای مسی و آلومینیومی بسیار مقرون به صرفهتر هستند و به دلیل مقاومت خوبی که در برابر ضربه، خوردگی و زنگ زدگی دارند، بسیار پرمصرف هستند. شما میتوانید برای خرید انواع لوله گالوانیزه و تجهیزات ساختمانی از وبسایت دکتر تأمین دیدن کنید و در کوتاهترین زمان ممکن، یک خرید راحت و سریع را تجربه کنید.
فروشگاه اینترنتی دکترتامین با تمرکز بر یکی از اصلیترین مشکلات صنعت ساخت وساز، به دنبال بهینهسازی فرآیند انتخاب و تامین تجهیزات، لوازم و مصالح ساختمانی در پروژههای ساختمانی است. کسب سالها تجربه در پروژههای اجرایی ساختمانی، تیم دکترتامین را به یکی از باتجربهترین تیمها در این زمینه تبدیل کرده است. مشتریان میتوانند تمام تجهیزات مربوط به ساختمان و لوازم ساختمانی همچون تاسیسات مکانیکی، تجهیزات آشپزخانه، لوازم بهداشتی، انواع چسب، رنگ، رزین های مصرفی و هرنوع محصول مورد نیاز در صنعت ساختمان را از طریق وبسایت، اپلیکیشن و یا مرکز تماس دکترتامین به راحتی خریداری کنند
48436 - 021 (پاسخگویی از ساعت ۹ الی ۱۷)
تهران، سعادت آباد، بلوار صرافها جنوبی، خیابان نوزدهم شرقی، پلاک ۱۰